Beneficis per a la salut del consum de l'oli d'oliva verge.
S'ha demostrat, a través d'estudis científics, que el consum d'oli d'oliva verge és beneficiós per a la salut. Les seves propietats són:
- Incideix positivament en la prevenció de problemes cardiovasculars, sobretot d'infart de miocardi.
- Ajuda a prevenir problemes en l'aparell circulatori, com la arteriosclerosis.
- Millora el funcionament de l'aparell digestiu, sobretot de l'estómac, el fetge, el pàncrees i l'intestí. És també un remei contra les úlceres i és un antiinflamatori.
- És ric en vitamines A, D, E, F i K.
- A – Afavoreix les defenses.
- D – Antiraquítica.
- E – Antiesterilitat i un antioxidant molt important.
- K – Antihemorràgica
- Molt indicat per a la pell, ja que té un efecte protector i tònic de l'epidermis.
- S'ha demostrat que té propietats que ajuden a prevenir problemes de tipus tumorals, sobretot el càncer de mama.
- Afecta positivament al sistema ossi, ja que estimula el creixement, ajuda a l'absorció del calci i afavoreix la mineralització.
- L'àcid oleic fa que l'oli d'oliva verge sigui fàcilment digerible o sigui que és absorbit més fàcilment per l'aparell digestiu.
- Està especialment indicat per a dones embarassades, ja que ajuda a un bon desenvolupament i creixement del fetus, per a la infància, ja que ajuda al seu creixement i a més a més per a la tercera edat qui n'allarga l'esperança de vida gràcies a les seves propietats, entre d'altres, antioxidants.
- Ajuda al sistema endocrí en les seves funcions metabòliques.
- Ajuda als diabètics a tenir controlada la seva malaltia i els redueix significativament la presència d'alguns greixos en la sang.
L'oli d'oliva verge com a mitja de prevenció de problemes cardiovasculars.
L'oli d'oliva verge ajuda a reduir la quantitat de colesterol en sang, per tant està indicat mèdicament per a evitar afeccions cardíaques i de circulació.
Els lípids tenen un paper fonamental en la nostra salut, ja que són vitals perquè els teixits puguin realitzar les seves activitats. A més a més les vitamines necessiten dels lípids per poder ser absorbides correctament pel nostre cos. Els lípids estan formats pels àcids grassos, en tenim de dos tipus: els presents en els greixos animals i els presents en els olis vegetals i en el peix.
Dels àcids grassos presents en els olis vegetals dos són de gran importància pel nostre metabolisme: l'àcid oleic, que compon el 80% de l'oli d'oliva verge i l'àcid linoleic que també hi és present.
El nostre organisme conté colesterol que és una substància grassa molt important per la nostra salut, de colesterol n'hi ha de dues classes el colesterol dolent i el colesterol bo. El colesterol dolent es diposita en les parets de les artèries, en dificulta la circulació de la sang i augmenta considerablement el risc de malalties cardiovasculars. El colesterol bo realitza una acció protectora, ja que transporta el colesterol dolent que està dipositat a les arteries fins al fetge on és eliminat.
L'àcid oleic, que forma l'oli d'oliva verge, augmenta la quantitat de colesterol bo per tant realitza una tasca molt important en la prevenció d'aquestes malalties cardiovasculars.
Els fenols són un altre component important de l'oli d'oliva verge, aquests són antioxidants naturals que ajuden a una bona circulació de la sang dins dels vasos sanguinis evitant així importants malalties cardiovasculars. Els fenols són destruïts en els processos de refinat, això implica que la seva presencia es limita a l'oli d'oliva verge.